Sivu 1/1

4-tie setin ohjaaminen 3-tie soittimella

ViestiLähetetty: 20.02.2018 23:41
Kirjoittaja JanneK
Terve,

Olen rakentamassa ensimmäistä täysaktiivista 4-tie settiä ja miettinyt miten ohjaan jokaista kaiutinparia 3-tie soittimella.

Yleisin ohjehan on että keskiäänet ja midit samasta linjalähdöstä ja vahvistimen suotimilla säätö. Tässä on vaan ongelma että viiveitä en saa säädettyä.

Mutta mitä jos rakennan niin että midit ja subi samasta lähdöstä jolloin muiden ”haastavempien säädettävien” säädöt saan tehtyä soittimella ja viiveet näihin kuntoon. ja midien ylipäästö ja basson alipäästö vahvistimesta? Basso on tulossa eteen oikean midin viereen jolloin sen viive ei tarvitse olla paljoa eri kuin midin ja jos on portaaton vaiheensäätö saan hienosäädettyä sen? Oonko nyt ihan hakoteillä?

Kiitos

Terv:
Janne

Re: 4-tie setin ohjaaminen 3-tie soittimella

ViestiLähetetty: 20.02.2018 23:42
Kirjoittaja JanneK
Niin ja tarkoitus siis ottaa signaali bassolle just oikean midin signaalista

Re: 4-tie setin ohjaaminen 3-tie soittimella

ViestiLähetetty: 11.02.2019 23:05
Kirjoittaja vilkku
Olet varmaan jo rakentanut, mutta laitan tähän mitä aikoinaan itse mietin asiata, jos jotain muuta auttaa.
Helpointa olisi laittaa DSP -vahvistin lisäksi tai soitin tai signaaliprosessori, jossa on 8 kanavaa.

Jos on 6 -kanavainen soitin, niin tuossa tapauksessa mielestäni:
-oikeasta midiltä just lähtö RCA -kaapelilla subbarin vahvistimelle, jotta viive passaa. Ei se ole niin tarkkaa just subbarilla. Tarvittaessa voi kokeilla vaiheensäädön lisäksi vaikka painelelyä 5cm subbarin eteen tai erilaista suuntausta.
-subivahvistimella laittaa alipäästön esim 50Hz, kun harvoin midbassot yltää tuohon asti
-soittimelta midbassojen viive, alipäästö keskareista riippuen 200-300Hz. Jos saa vielä ylipäästön midbassoille, niin hyvä.

Yksi mahdollisuus on laitaa keskiäänet ja diskantit aivan vierekkäin samaan lähtöön ja laskurilla laskea ja tehdä sopivat jakosuotimet.

Yksi mahdollisuus on korvata diskantit ja keskiäänet yhdellä laajakaistaparilla, niin kanavat riittävät. Peerlessin 2-2,5" tai GZ 2,8" ovat riittävän hyviä jopa kilpailutasolle.