Zenec Z-N965 on 1-DIN:in asennusreikään sopiva, mutta suurella 9-tuuman näytöllä varustettu multimediasoitin, jonka ominaisuudet eivät jätä paljoa toivomisen varaa.


Uusissa autoissa usein on esiasennettuna, vai pitäisikö sanoa integroitu 6-7-tuuman näytöllä varustettu Android Auto -ja Apple CarPlay -yhteensopiva soitin. Vanhemmissa autoissa ei – ja tunnetusti Suomen autokanta on melko vanhaa.

Ei hätää sillä nyt, jopa tosi vanhaan autoon on tarjolla ratkaisu, jolla kaikki nykyajan ominaisuudet ja vähän enemmänkin ovat käden ulottuvilla.
Suurella näytöllä varustetut soittimet tavallisesti vaativat 2-DIN-kokoisen paikan, jollainen monessa autossa toki onkin, mutta ei läheskään kaikissa. Monissa autoissa on paikka vain 1-DIN-koon soittimelle, eikä sen kokoiseen soittimeen kovin isoa näyttöä mahdu.

Sveitsiläinen autolaitemerkki Zenec on ratkaissut ongelman integroimalla soittimen eteen peräti 9-tuumaisen näyttöpaneelin. Zenec Z-N965 -multimediasoitin tarvitsee siis ainoastaan 1-DIN-kokoisen paikan, joten periaatteessa sen saa asennettua – tosin tietyin rajoituksin – vanhaankin autoon.
Hintaa Zenec Z-N965:llä on 999 euroa. Se ei ole sinänsä halpa hinta autosoittimesta, mutta laite tarjoaa vastineeksi myös rutkasti ominaisuuksia.

Sijainnin rajoitukset

Zenec Z-N965-soittimessa on siis peräti 9-tuumainen kapasitiivinen TFT-kosketusnäyttö. Resoluutio on hieman alle HD-tasoa eli 1024 x 600 pikseliä. Näytön suuresta koosta huolimatta laitteen runko on vain yhden DIN-paikan kokoinen. Auton kojetaulusta riippuen tämä joko on ongelma tai sitten ei. Joissain autoissa näyttö voi peittää esimerkiksi olennaisia hallintapainikkeita tai kojelaudan keskiosan ilmanvaihtosuuttimet.

Sijoitusta helpottaa kuitenkin näyttöpaneelin korkeuden ja kallistuskulman säädöt. Asennusmahdollisuudet on kuitenkin syytä varmistaa ennen ostopäätöstä. Näyttöä pystyy liikuttamaan korkeussuunnassa +40/-20 mm ja kallistamaan +5/-20 astetta.


Älypuhelin integraatio

Ominaisuuksiltaan Zenec Z-N965 on erittäin monipuolinen, kuten 1000 euron hintaan pitää toki jo ollakin. Zenec tarjoaa oikeastaan kaikki mahdolliset medialähteet – cd-soitinta lukuun ottamatta. Pää-äänilähteenä autossa – hieman käyttäjästä tosin riippuen – on yleensä FM-radion RDS-ominaisuuksin ja lisäksi Suomessa sinänsä tarpeeton DAB+ radio, joista jälkimmäiselle saattaa olla tarvetta lähinnä ulkomaanmatkoilla.
Musiikkia voi tietenkin kuunnella myös bluetoothin kautta ja soittimessa on myös A2DP Source -lähetintila, jonka kautta soittimen ääni voidaan lähettää edelleen ulkoistelle Bluetooth-kaiuttimelle tai langattomille bluetooth-kuulokkeille.

Kenties tärkein “ohjelmalähde” tai sanotaanko ominaisuus on kuitenkin soittimen Android Auto ja Apple Car Play -rajapinnat.

Kun puhelimen kytkee soittimen USB-liitäntään, niin se ei pelkästään lataudu vaan integroituu osaksi soitinta. Kaikki yhteensopivat sovellukset, muun muassa Google Maps -navigointi, mediasoitin, Spotify ja esimerkiksi Yle Areena ovat käytettävissä suoraan soittimen näytöltä. Ja tottakai myös varsinaista puhelinta puhumiseen. Laitteen varustukseen kuuluu erillinen handsfree-mikrofoni.

Android-puhelimen kanssa tulee kuitenkin huomioida, että Google ei virallisesti tue Android Autoa Suomessa muissa kuin Android 10 -käyttöjärjestelmää käyttävissä laitteissa. Android Auto -sovellusta ei siis voi ladata suomenkielisestä Google Play -sovelluskaupasta puhelimiin, joissa on tätä kymppiä vanhempi käyttöjärjestelmä. Jotkut käyttäjät ovat kuitenkin ladanneet tarvittavan sovelluksen Googlen ulkopuolisesta ohjelmalähteestä tai vaihtaneet käyttämänsä Google Play -kaupan johonkin muuhun kuin suomalaiseen versioon. Laiteen käyttöliittymään on tarjolla 15 kieltä, muun muassa myös suomi ja ruotsi.

Soitin tukee myös Google Assistant -ja Apple Siri puheohjauksia. Android Auton käyttäjille on Google Mapsin kautta tarjolla kaistaopastus, puheohjaus ja ruuhkatiedotteet.

Laitteen mukana tulee lisäksi kaksi erilaista kaukosäädintä – yksinkertaisempi perustoimninnoille sekä kattavampi monipainikkeinen. Tarjolla on myös kätevä ZENEC SP-REM kauko-ohjaussovellus älypuhelimeen. Lisäksi toisto onnistuu takapaneelissa sijaitsevan kahden USB-liitännän kautta.


Navigointi lisävarusteena

Zenec Z-N965:ssa on tavallaan vain valmius navigoinnille, vaikka laite siis toki käyttää älypuhelimelta Google Mapsin ja Applen karttasovelluksia ja navigointia. Zenecin oma navigointiohjelmisto ja kartat myydään erikseen sd-kortilla. Tarjolla on navigointi henkiöautoille (Zenec Z-EMAP56), joka sisältää kolmiulotteiset kartat 47 Euroopan maahan, mukaan lukien Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä. sekä 6,5 miljoonaa mielenkiinnon kohdetta.

Navigointisovellus sisältää kaista-avustimen, tunnelitilan, TMC-ruuhkatiedotteet (DAB-radioverkossa myös TPEG) sekä risteyksissä ja kiertoliittymissä ajamista helpottavan automaattisen zoom-tilan. Kartat näyttävät muun muassa korkeustiedot, ja ominaisuudet ovat muutenkin monipuoliset. Näkymä on jaettavissa navigaattorin ja musiikkinäkymän kesken, jolloin navigoidessa pystyy myös vaihtamaan kappaletta tai hallinnoimaan musiikkia. Navigointiohjelmisto toimitetaan microSD-muistikortilla. Hinnat sisältävät kolmen vuoden päivitykset, jotka on ladattavissa valmistajan sivuilta.

Matkailuautokäyttöön on tarjolla oma versio, joka huomioi reiteissä muun muassa oman ajoneuvon korkeuden, leveyden, pituuden ja painon sekä peräkärryn mitat. Mukana on myös tiedot 20 000 leirintäalueesta ja pysähdyspaikasta. 249 euroa maksava Z-EMAP66-MH3 tarjoaa päivitykset kolmeksi vuodeksi ja 399 euron hintainen Z-EMAP66-MH7 peräti seitsemäksi vuodeksi.

Jos Android Auton tai Applen Car Playn kautta toimiva älypuhelinnavigonti riittää, niin katse kannattaa siirtää Zenecin 200 euroa edullisempaan rinnakkaismalliin Z-N875:een, joka tarjoaa kaikki samat ominaisuudet, mutta ilman integroitua navigointia.


Myös kuvaa

Laitteesta löytyy liitännät peräti kolmelle kameralle virransyöttöineen ja yhdelle kameroista on myös äänitulo. Kamerat ovat aktivoitavissa ja valittavissa myös manuaalisesti. Kuvalle on myös yksi tavallinen RCA AV-tulo sekä erillinen “Multi-Zone” -AV-lähtö, jonka kautta laitteella voidaan toistaa esimerkiksi videolähdettä takapenkkiläisille vaikka edessä kuunnellaan radiota.

Tarjolla on myös HDMI-liitäntä AV-lähdettä kuten ulkoista pelikonsolia, älypuhelinta tai tablettia varten. Soittimella pystyy toistamaan myös videotiedostoja. Ajon aikana kuvaa ei kuitenkaan näytetä, vaan ainoastaan ääni toistuu. Tämä lienee ohitettavissa vaikka se ei ole tietenkään kuskille suotavaa.
Takana on myös kaksi USB-liitäntää, joista ensimmäinen soveltuu Applen iPhone/iPad/iPod-käyttöön, USB-mediatoistoon, järjestelmäpäivityksiin ja yhden ampeerin lataukseen. Toinen liitäntä tukee näiden lisäksi Apple CarPlaytä ja Googlen Android Autoa.


Äänen säätöä

Zenec tarjoaa myös äänelle monipuoliset säädöt. Perinteisten säätöjen lisäksi Expert-tilassa voi säätää äänentoistoa 10-alueisella taajuuskorjaimella sekä aktiivisella jakosuotimella – niin soittimen omille kaiutinlähdöille kuin linjalähdöille. Subbarin osalta voi säätää jakotaajuutta, jakojyrkkyyttä ja voimakkuustasoa sekä kääntää vaiheen. Kanavakohtaisella aikaviiveensäädöllä stereokuvan voi optimoida parhaaksi mahdolliseksi kuuntelupisteessä.


Ja paljon muuta

Monien nykylaitteiden tapaan Zenec N965 tarjoaa lähes hengästyttävän pitkän listan ominaisuuksia. Parhaiten kaikkiin ominaisuuksiin pääsee tutustumaan lataamalla laitteen käyttöohjeen netistä. Vinkkinä, että tämä muuten pätee yhtälailla muihinkin tuotteisiin. Zeneciin löytyy myös suomenkielinen (tästä plussaa!) maahantuojan nettisivuilta.


Zenec Z-N965

Hinta: 999 €
Lisätietoja: autostudio.fi

Näyttö: 9” (22,9 cm)
Resoluutio: 1200 x 600 px
Tuetut rajapinnat: Apple CarPlay, Google Android Auto
Ääniavustajat: Apple Siri ja Google Assistant
Viritin: FM-RDS / DAB+
Pikavalinnat: 18
Vahvistinteho: 4 x 50 W
Esivahvistinlähdöt: Etu/taka + 2 x subw.
USB-liitännät: 2 x USB 2.0 (max 128 Gt)
HDMI-lähtö: 1
Muistikorttipaikka: microSDHC
Bluetooth: 4.2, vastaanotin ja lähetin
Handsfree: Kyllä
Videosisääntulot: 3 x RCA sisääntulo kamera-videosignaalille (CVBS). Yhdessä liitännässä tuki mikrofonille.
Videoulostulot 2 x RCA
CAN/SWC adapterisisääntulo: Kyllä
Kaukosäädin: 2 kpl (suuri ja pieni)
DSP-säädöt: Aikaviiveiden säätö, graafinen 10-alueinen taajuuskorjain, yli- ja alipäästöjakosuotimet, subwoofer-säätö
Tuetut tiedostomuodot: MP3, FLAC, AAC (MP4A), M4A, WAV, WMA/WMA PRO, AVI, MP4, H.264, MKV 1080p, MPEG2/TS, MPG, WMV, XviD
Lisävarusteet: Z-EMAP66-MH3-navigointiohjelmisto (249 €) ja Z-EMAP66-MH7-navigointiohjelmisto (399 €)
Mukana pakkauksessa Asennuskehys, FM-antenniadapteri, GPS-antenni, USB-jatkojohto, johto pysäköintijarrulle, Bluetooth-mikrofoni, kytkentäjohdot ja käyttöopas.


Jutty julkaistu aikaisemmin Autosound-lehden numerossa 1/22