Tämä artikkeli on osa legendaarista AutohifiProffa vastaa -artikkeliketjua. Autosound julkaisee satunnaisin väliajoin artikkelin legendaarisen osion kysymyksestä ja vastauksesta.

Minkä kokoisia kaiuttimia ja kappalemääriä voidaan asentaa Opel Vectra B-mallin alkuperäispaikoille eli etu- ja takaoviin? Sekä onko mahdollista asentaa kojelaudassa oleva erillinen näyttö toimintaan muulla kuin tehtaan toimittamalla alkuperäissoittimella? Kysymyksen esitti nimimerkki: Infinity

Osallistu keskusteluun meidän Facebookissa. Voit antaa meille myös ideoita juttujen tekoon facebookryhmässämme.

AutoHiFiProffa vastaa:

Etuovien alalaidoissa olevaan asennuspaikkaan sopii suoraan 6.5 tuuman basso sekä neljän tuuman keskiääni. Diskantin paikka on myös ovessa, avauskahvan etupuolella. Sinne sopii helposti suhteellisen pienikokoinen diskantti. Oven alalaidan kaiutinpaikkaan kannattaa tehdä erillinen asennusadapteri, jolla kaiuttimet saadaan lähemmäksi alkuperäistä ritilää. Näin heijastumia tulee vähemmän ja kokemustemme mukaan myös bassotoisto paranee. Keskiäänen taakse kannattaa asentaa vaimennusaineeksi kaistale 20-30mm vaahtomuovia. Tämä estää ääniaaltojen heijastumia takaisin kartioon oven kovista rakenteista ja vähentää bassoelementin aiheuttaman painevaihtelun vaikutusta keskiääneen.

Näytön integroiminen toiseen soittimeen on vähän vaikeampi tehtävä. No, jos ihminen osaa lentää kuuhun, niin kyllä yhden näytönkin saa toimimaan vaikka ajatuksen voimalla. Kaikki on vain kiinni lompakon paksuudesta.

Totta puhuen, näytön yhdistäminen muuhun kuin alkuperäiseen soittimeen on vaikeaa ja vaatii elektroniikan syvällistä tuntemusta. Onneksi markkinoille on tulossa soittimia, jotka mahdollistavat alkuperäisen näytön hyödyntämisen. Ainakin jotkut Kenwoodin uusista malleista voidaan kytkeä alkuperäiseen näyttöön ja myös Philipsiltä löytynee ainakin yksi malli joka tulee tätä mahdollisuutta.

Tämä artikkeli oli osa ”Historian havinaa” -kategorian, AutoHiFiProffa vastaa -osiota.