TÄSSÄ NUMEROSSA:

AUTOESITTELYT

– Mikko Laineen Volvo S40 ’97. Mikko Laine on nuori porilainen autohifiharrastaja, jolla on selkeä tavoite: rakentaa äärimmäisen hyvin soiva laitteisto! Metallimusiikkia kuunteleva Mikko on siis äänenlaatumiehiä ja Volvon setti on laitettu jo lukuisia kertoja uuteen uskoon sitä parasta lopputulosta metsästettäessä. Autosta löytyy komea kattaus Braxin highend-hifiä ja EMMA:n kilpailuja silmälläpitäen tehty asennus. Kerromme laitteiston syntyvaiheista ja kuuntelutimme Volvon myös kisojen tuomarilla.

– OMG! M-B ML AMG! Toisessa autoesittelyssämme on tällä kertaa Alpine Europen omistama Mercedes-Benz ML 6.3 AMG vuosimallia 2009. Tämä Mercedes-Benz on rakennettu erittäin vahvasti auton alkuperäistä tyyliä kunnioittaen. Muskeli-Mersun musiikkipuolesta pitää huolen Alpinen automallikohtainen hifipaketti, ohjelmalähteenään EISA-palkittu X800D-ML multimediasoitin. Kuuntelimme auton ja kävimme myös koeajolla! 510 hevosvoimaa kyllä tuntuu…

KOKEILUSSA

– Parivertailussa DD M2b ja JBL GTO 1001 EZ monopäätteet! Noin 400 – 600 euron hintaluokassa on markkinoilla lukuisia laatumerkkien D-luokan bassovahvistimia, joista lupaillaan reippaita nelinumeroisia lähtötehoja. Kovimmillaan teholupaukset liikkuvat jopa kolmen kilowatin paremmalla puolella. Saadaanko tällaisista laitteista kuitenkaan enää lainkaan laadukasta ääntä, vai onko kaikki paukut käytetty wattimäärän maksimointiin? Otimme kokeiluun parin suosikkimerkin wattihalot ja kuuntelimme soundeja ja mittasimme tehoja!

– Kuuntelussa Tchernov Cable RCA-johdot. Jokaisella harrastajalla on oma näkemyksensä välikaapeleiden merkityksestä laitteistoon. Yhtälailla jokaisella valmistajalla on oma visionsa asiasta. Esittelyssä on tällä kertaa Venäläistä erikoisosaamista. Keskitymme tässä artikkelissa valmistajan näkemyksiin lähinnä RCA-johtojen osalta, joka lisäksi avustajamme Mika Koponen kytkee kohutut kaapelit todellisen testin eteen!

– Kokeilussa Focus Blackbox 12D2 MK6 valmis subbarikotelo. Focus Acoustics on yksi suosituimmista subwoofermerkeistä Suomessa. Myös vilkaisu maamme äänenpainekisaajien käyttämään kalustoon kertoo, että Focuksen tuotteita arvostetaan ja niillä tehdään hyvää tulosta kilpailuissa. Merkki uudisti bassomallistoaan isolla kädellä viime vuoden syksyllä. Otimme uusien mallien seasta kuunteluun superjäreän Blackbox 12D2 MK6 valmisboksin, joka osoittautui hillittömän hauskaksi tuttavuudeksi!

– Kokeilussa Audiotec Fischer MTK 1 taajuusvastemittari. Taajuusvasteen mittaaminen on yksi perustyövaiheista soundia säädettäessä. Moni jättää tämän vaiheen tekemättä yksinkertaisesti koska sopivaa mittalaitetta ei ole saatavilla ja toki säätäminen onnistuu ilman mittaustakin, mutta asiantuntevissa käsissä mittarilla voidaan nopeuttaa säätämistä huomattavasti. Audiotec Fischer tarjoaa mittauksia varten omien prosessoriensa säätäjille erillistä mikrofonia joka toimii saman ohjelman kanssa, millä hoidetaan myös varsinainen säätäminen.

– Kuuntelussa AutoStudio AS-REF12D2 subwooferi. AutoStudion oma Reference-subwoofermallisto tuli myyntiin jo useita vuosia sitten. Olemme testanneet sarjan edullisinta 12-tuumaista AS-REF12D2 -elementtiä pariinkin otteeseen, mutta molemmilla kerroilla elementti kärsi selkeästi vääränlaisesta kotelosta. Nyt otamme subbarin kolmanteen kuunteluun sellaisessa kotelossa, johon se on oikeasti tarkoitettu! NYT LÄHTEE!!!

– Klassikkohifiä esittelyssä, osa 8. Kymmenen vuoden suunnitelma! Keräily määritteenä tarkoittaa harrastusmuotoa, jossa pyritään liittämään kokoelmaan mahdollisimman monta tai erilaista jonkin kategorian esinettä tai asiaa, esimerkiksi hifilaitetta. Mutta jos yhden henkilön vaatekaapin kätköistä löytyy puolen hifikaupan verran järeän luokan autohifilaitteita menneiltä vuosilta, sekä vintage-aikainen kenkälusikka, jolla vaatekaapin sisältöä tungetaan viiteen projektiautoon samanaikaisesti, ollaan suuren sydämen äärellä. Silloin ollaan Nurmijärvellä, Jan-Erik Pekkolan autotallissa. Lue huikea esittely yhdestä komeimmista hifilaitekokoelmista, joita olemme nähneet!

TIETOA

– RCA-kaapelien soundierot suurennuslasin alla. Onko RCA-kaapeleissa äänellisiä eroja? Tämä on kysymys, joka aika ajoin nostaa päätään harrastajien keskuudessa. Olemme testanneet kaapeleita ennenkin ja vastaus on ollut selvä, että kyllä niitä eroja on. Koska asia kuitenkin kiinnostaa aina uusiakin lukijoita, päätimme palata jälleen aiheeseen pienimuotoisen vertailun muodossa. Tavoitteena ei kuitenkaan ole laittaa kaapeleita sinänsä paremmuusjärjestykseen, vaan havainnoida, millaisia eroja niiden kesken on.

– Onko diskanttien sijainnilla merkitystä? Erillissarjan midbassot asennetaan yleensä enemmän tai vähemmän vuotaviin ”koteloihin” oven alareunoihin alkuperäisille paikoille ja suljetun rakenteen omaavat diskantit voidaan sijoittaa hieman vapaammin kojelaudan reunoille, peilikolmioihin tai a-pilareihin. Tämän artikkelin myötä tutustutaan äänentoiston teoriaan ja siihen miten tämä teoria vaikuttaa esimerkiksi diskanttien sijoittamiseen autossa. Mukana paljon mittauksia ja kokeiluja!

– MaxBOOM äänenpainekilpailemiset salaisuudet OSA 1. MaxBOOM on autohifikilpailujen muoto, jossa mitataan hifijärjestelmän tuottamaa korkeinta keskimääräistä äänenpainetta. Homma saattaa tuntua lajiin perehtymättömän silmin katseltuna kovin monimutkaiselta ja vaikealta, joten julkaisemmekin nyt kolmiosaisen artikkelisarjan, jossa avaamme kattavasti äänenpainekisaamisen ”salaisuudet”, unohtamatta kuitenkaan kokeneempiakaan harrastajia! Tässä ensimmäisessä osassa keskitymme mm. laitteistovalintoihin.

– Esittelyssä asentamot OSA 2. Radiokulma Tampere! Tampereella toimiva Radiokulma on kehittynyt elinkaarensa aikana kodinkonemyymälästä täysiveriseksi hifikaupaksi, jonka toimenkuvaan lukeutuu nykyisin vahvasti myös asennuspuoli. Firman erikoisosaaminen keskittyy uudempiin automalleihin ja väylätekniikan tuntemiseen, johon onkin sitten perehdytty sen verran huolella, että soittimen vaihdon luvataan onnistuvat autoon kuin autoon. Kävimme tapaamassa kauppiasveljeksiä Tommi ja Samuli Karimäkeä ja kyselemässä kavereiden kuulumisia.

VAKIOPALSTAT

– Uutisia maailmalta
– Tuoteuutiset
– Autohifiproffa
– Wanhat Gurut: Haastattelussa FASCA-konkari Jussi Luotonen!
– Arskan Hifit: Arska ja Repa löytävät tien menestykseen, nimittäin verkostomarkkinoinnin!
– Kuukauden kuunneltavimmat CD-levyt