TÄSSÄ NUMEROSSA:

RAPORTTI

– Raportti: Autohifin Euroopan mestaruuskilpailut 2015! Vuoden 2015 Euroopan mestaruuskilpailut pidettiin tuttuun tapaan hieman myöhässä, sillä vuosi oli jo ehtinyt vaihtua 2016 puolelle. Täälläkin kertaa kisanäyttämönä toimi upea Salzburgin kaupunki Itävallassa. Suomesta Euroopan parhaita vastaan lähti mittelemään suhteellisen nimetön joukkue, mutta se ei kylmän routamaan karaistuneita kilpailijoita pelottanut. Päin vastoin. Suomipoika tuli, voitti ja tyhjäsi palkintopöydän, jättäen taakseen monen maan nimekkäät edustajat. Lue huikea 9-sivuinen kisaraportti!

AUTOESITTELYT

– Esittelyssä: Puunkorjuu Juha Holm Oy:n Volvo FH16 ”Scorpion”. ”Laittakaa ihan mitä parhaaksi katsotte, ei ole väliä mitä kustantaa”. Näillä ohjeilla lähdettiin liikkeelle Juha Holm Oy:n omistaman Volvo FH16 tukkirekan hifiasennuksissa. Rankasti tuunattu puuauto kerää palkintoja näyttelyistä ja toimii niiden välissä normaalisti työkäytössä. Ja soi muuten lujaa! Tässä on Suomen lujasointisin puuauto!

– Esittelyssä: Juha Kankkusen Valtra Unlimited T-Series traktori! Maanviljelijä tai koneurakoitsija istuu sesonkiaikana pitkiä päiviä työkoneensa ohjaamossa. Etenkin isojen peltokokonaisuuksien kohdalla homma voi olla melko tylsistyttävää, joten minimissään jonkinlainen äänentoisto on varsin suotavaa, jotta aika kuluisi hiukan rattoisammin. Mutta miksei samalla rykäisyllä uutta konetta hankittaessa päivitettäisi hifisettiä oikeasti laadukkaaksi? AutoSound kävi kuuntelemassa rallilegenda Juha Kankkusen tuliterän ”hifitraktorin”!

– Esittelyssä: Aapo ”Albanzo” Torkkolan Audi A4 1.8T Quattro ’04. Modifioitu, pussitettu, tontitettu ja varustettu setillä hyvää hifiä. Siinä pääpiirteissään tämänkertaisessa esittelyssä oleva Aapo Torkkolan nelivetoinen farkku-Audi, joka on rakennettu huolellisesti mutta ilman turhaa ryppyotsaisuutta. Mukana Jani Ilolan säälimätön kuunteluarvio!

– Esittelyssä: Aarni Viljakaisen Skoda Fabia vRS ’03. Aarni Viljakainen voitti viime syksynä EMMA Finlandin Suomenmestaruuden SQ Experienced 4000€ -luokassa. Tämä ei kuitenkaan menevälle miehelle riittänyt, vaan kaveri hankki muodikkaasti joukkorahoituksen avulla itselleen matkabudjetin myös Itävallan EM-kisoihin! Tässä autoesittelyssä käymme läpi Skodan hifisetin muutokset ennen EM-matkaa, sekä teemme autolle myös perusteellisen kuunteluarvion.

– Esittelyssä: Tommi Viitalan Skoda Octavia HB 1.8 ’04. Harvalla kilpailijalla on takanaan MaxBOOM-kilpailuja seitsemältä kaudelta. Vielä erikoisemmaksi asian tekee se, että kaikkiin kilpailuihin on osallistuttu samalla autolla. Esittelyssä Tommi Viitalan kahden mestaruuden uskollinen kisaratsu Skoda Octavia lukuisten rakentelukuvien kera!

– Esittelyssä: Edward Tanaran Volkswagen Scirocco TSI ’13. Jos joutuu viettämään lähes viisi tuntia päivittäin liikenneruuhkissa päästäkseen töihin ja takaisin kotiin, tulee varmasti jokaiselle mieleen miten tehdä tuosta ajasta mahdollisimman viihtyisän. Yksinkertainen ratkaisu on käydä autokaupassa ja hankkia itselleen mukava menopeli, tunkea sen sisälle konserttisalin äänimaailma ja laittaa pellin alle riittävä määrä hevosia. Sen jälkeen on helppoa ymmärtää miksi työmatkat saattavatkin kestää joinain päivinä hieman tavallista pidempään!

VERTAILUTESTI

– Vertailutestissä 6,5-tuumaiset 2-tie-erillissarjat hintaluokassa noin 350-500 euroa. Nyt jatketaan siitä mihin viime numeron erillissarjatestissä jäätiin. Tällä kertaa kuunteluun otetaan kahdeksan paketillista paremman luokan 2-tiesarjoja, joista voidaan hinnan puolesta olettaa saatavan jo varsin korkeatasoista ääntä.

KOKEILUSSA

– Kokeilussa: Kenwood DDX4016BT multimediasoitin. Multimediasoitin DSP-ominaisuuksilla alle 400 eurolla? Kyllä, Kenwoodin uutuusmalli DDX4016BT näyttää speksiensä valossa todella asialliselta ja hinta on erittäin kohtuullinen. Mutta entäpä laatu? AutoSound otti selvää!

– Kokeilussa: Alpine CDE-193BT ja UTE-92BT DSP-soittimet. Perinteisesti väitetään, ettei halvalla saa hyvää. Kun asiallisella DSP:llä, Bluetoothilla, FLAC-tuella, yms. varustetun CD-soittimen hintalapussa lukee alle 200 € ja jos tyytyy jättämään CD-koneiston pois, hinta tipahtaa vielä 40 €, niin luulisi epäilyksien heräävän. Mutta kun asialla on erityisen laadukkaaksi valmistajaksi tiedetty Alpine, niin ei näitä uutuuksia voikaan sivuuttaa olankohautuksella.

– Kokeilussa: Ground Zero Radioactive GZRA 4230 & GZRA 1.2500D vahvistimet. Ground Zeron Radioactive-sarjan uutuusvahvistimet ovat isoja, mustia ja niistä lähtee valmistajan mukaan julmetusti tehoa! Otimme wattihalot kokeiluun ja tutkimme millaista äänenlaatua niillä saadaan aikaiseksi ja paljonko mitattua tehoa oikeasti irtoaa…

– Klassikkohifiä esittelyssä OSA 14: JL Audio! Maailmassa on monta tunnettua kohdetta tai asiaa, joita yhdistää jokin niille tunnusomainen piirre. Siinä missä Egypti tunnetaan pyramideistaan ja Ferrari punaisesta väristään, tunnetaan maineikas JL Audion kaiutintehdas takuuvarmasti bassoistaan. Pienestä harrastustoiminnasta alkunsa saanut tehdas juhlisti juuri hiljattain 40-vuotista taivaltaan ja tuona aikana merkki on kohonnut yhdeksi arvostetuimmista autohifibrändeistä ympäri maailman. Nyt onkin siksi sopiva aika raottaa menestyksen salaisuuden verhoa.

TIETOA

– Dynaamisen kaiutinelementin impedanssikäyttäytyminen! Subwooferin tehtävä on muuttaa vahvistimen tuottama tasoltaan ja taajuudeltaan monimutkaisesti vaihteleva vaihtosähkö mahdollisimman autenttiseksi äänenpaineeksi. Subwooferin onnistumista tehtävässään voidaan kuunnella subjektiivisesti äänenlaatuna tai mitata äänenpaineena. Tämä akustinen puoli on monelle tutumpi. Vahvistimen näkemään subwooferin sähköiseen puoleen ei kovinkaan moni ole perehtynyt.

– MaxBOOM-äänenpainekilpailujen uudet säännöt 2016. Kilpailukykyisen MaxBOOM laitteiston voi ostaa jo muutamalla satasella. Myös sääntöuudistukset ovat tehneet kilpailukykyisen laitteiston valitsemisesta helpompaa. Puhtaasti kaiutinjänniteperusteinen luokittuminen on korvannut aikaisemman päätekohtaisen luokittumisen. Erityisesti subwooferien määrään nähden suuritehoiset laitteistot soveltuvat kilpailemiseen aiempaa paremmin.

VAKIOPALSTAT

– Pääkirjoitus
– Uutisia maailmalta
– Tuoteuutiset
– Kuukauden kuunneltavimmat CD-levyt