TÄSSÄ NUMEROSSA:

RAPORTTI

– EMMA Aasia finaalit & Hot Import Nights! Euroopassa toimiva autoäänentoiston kilpailujärjestö EMMA laajentui joitain vuosia sitten myös toiselle puolelle maapalloa kattamaan osan Aasian maista. Finaalissa toisistaan mittaa ottivat kunkin maan parhaimmisto ja autohifin ystäviä hemmoteltiin vielä erikseen erillisellä rakenneltujen tuontiautojen näyttelykiertueella, jossa myös autohifi näytteli isoa roolia. Ja tropiikin sää ei pettänyt tälläkään kertaa, vaan tarjoili kilpailijoille ja yleisölle kihelmöivän kuumaa jännitystä huojuvien palmujen katveessa.

AUTOESITTELYT

– Autohifin kolminkertainen Euroopan mestari! Benjamin Myllyluoman kynäruiskumaalattu Classic-mallin Mini vuosimallia ’75 on takuulla tuttu auto jo jokaiselle parin viime vuoden aikana AutoSoundia lukeneelle. Kaveri voitti suvereenisti useita Suomenmestaruuksia sekä EMMA Finlandin että MaxBOOM:n viime syksyisissä finaalikisoissa, mutta tämä oli vasta alkulämmittelyä. 2015 keväällä Itävallan Salzburgissa pidetyistä autohifin EM-kisoista lähti Minin matkaan uskomattomat ja ennätykselliset kolme mestaruuspyttyä! Otimme Benjaminin haastatteluun ja kyselimme miehen tunnelmia voitokkaan Euroopan matkan jälkeen, sekä tutkimme mitä muutoksia autoon on viimeisen puolen vuoden aikana tehty.

– Teemu Vähämäen VW Golf IV GTi ’98. Miten hyvin haulikkoammunta, tuning ja autohifi sopivat yhteen? Erinomaisesti, ainakin jos kysytään asiaa Teemu Vähämäeltä, jonka Golfin kehitysvaiheissa ampumaharrastuksella on ollut keskeinen rooli. AutoSound esittelee Carpowerin kamoilla rakennetun yksinkertaisen tyylikkään kokonaisuuden, jossa riittää paukkua!

– Scott Buwaldan BMW 535Xi ’09. Yhdysvaltalainen Scott Buwalda lienee menestyksekkäin edelleen aktiivinen autohifikilpailija ison veden takana. Buwalda on tunnettu myös Hybrid Audio Technologies-kaiutinfirman perustajana ja omistajana. Esittelimme vuonna 2011 Buwaldan vain autohifikilpailuja varten rakennetun palkintoharavan, Black Betty-nimellä tunnetun Nissan Silvian. Nyt on vuorossa vuonna 2012 käyttöautoksi hankittu BMW 535Xi, jonka kanssa homma myös karkasi hieman lapasesta…

KOKEILUSSA

– Kuuntelussa Cerwin-Vega! XLS-215 kaiuttimet. Erilaisissa kuunteluarvosteluissa väläytellään useasti termiä ”kuunteluilo”. Vasta kuunneltuasi Cerwin-Vegan järeää XLS-215 kaiutinparia, tiedät mistä on oikeasti kyse! AutoSound otti poikkeuksellisesti testiin perinteikkään jenkkimerkin massiiviset, yhteensä neljällä 15″ bassolla varustetut kotikaiuttimet, jotka tekivät raatiimme lähtemättömän vaikutuksen.

– Kuuntelussa Sundown Audio X-6.5SW subwooferi. Pieni elementti, iso ääni. Tämä lausahdus pätee varsin hyvin nyt esittelemäämme Sundown Audion todella hämmentävään 6,5-tuumaiseen painetykkiin. Miten paljon ääntä voikaan saada irti yhdestä ”kuuspuokista”?

– Kokeilussa Kenwood KDC-BT53U ja KDC-BT92SD CD-soittimet. Perinteiset autosoittimet ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittyneet hurjasti. CD- ja MP3 -toiston rinnalle on tullut kilpailevia ääniformaatteja ja erilaisia tapoja niiden toistamiseen autokäytössä. Otimme kokeiluun kaksi Kenwoodin valmistamaa CD-soitinta, jotka molemmat on varustettu monipuolisilla langattomilla toisto-ominaisuuksilla. Lisäksi laitteista löytyy sisäänrakennettu DSP-prosessori ja paljon muita mielenkiintoisia ominaisuuksia.

– Kokeilussa Pioneer DEH-X8700BT, AVH-X7700BT sekä AVH-X2700BT. Pioneer toi kuluvalle vuodelle markkinoille muutaman todella maukkaan tuntuisen soitinuutuuden. Ennen kaikkea aikaviivesäädölliset näyttösoittimet ovat paperilla kova valuuttaa hintaluokassaan, mutta perinteistä 1-DIN kokoista CD-soitintakaan ei ole unohdettu… Otimme koko katraan perusteelliseen testiin.

– Kokeilussa Alpine CDE-195BT DSP-soitin. Alpine on jälleen päivittänyt soitinmallistoaan ja sitä edustaa nyt tämän kevään uutuus CDE-195BT CD-soitin. Monipuolisella signaaliprosessorilla varustettu soitin on hinnoiteltu houkuttelevasti vähän päälle kahdensadan euron hintaryhmään. Päätimme ottaa selvää, mihin soitin kykenee käytännössä.

– Kokeilussa Audison bit Play HD mediasoitin. EISA-palkittu Audisonin bit Play HD on ominaisuuksiltaan varsin mielenkiintoinen mediatoistin. Listalta voisi aluksi mainita Wi-Fin, korkearesoluutioisten 24 bittisten FLAC tiedostojen toiston ja HDMI-liitännän. Mihin kaikkeen tästä highend-tasoisesta multimedian monitoimikoneesta onkaan, siitä otamme nyt selvää.

– Klassikkohifiä kuuntelussa OSA 9. Adcom GFA-4404 vahvistin. Kuusikymmentä senttiä ei ole pitkä matka. Nykyrahaan suhteutettuna se on vielä paljon vähemmän. Mutta jos tuohon mittaan sovitetaan intohimo musiikkiin ja täysin innovatiivinen ajattelu elektroniikasta, syntyy ajaton taideteos. Onko tämä paras ikinä testaamamme autovahvistin?

– Kokeilussa 4SPL äänenpainemittausjärjestelmä. Nykyään törmää yhä harvemmin tuotteisiin, joita voisi luonnehtia sanalla hyvä tai jopa erinomainen. 4SPL ei ole ainoastaan hyvä tuote, se on loistava tuote. Loistavaksi sen tekee mittaustarkkuus, mittausten toistettavuus sekä loppuun asti harkitut toimivat ominaisuudet. Kyseessä on ammattilaislaatuinen työkalu harrastelijaystävälliseen hintaan.

TIETOA

– Suojaa omaisuutesi! Aika-ajoin tulee ikävä päivitys autohifiharrastajien foorumille: autoon murtauduttiin. Tässä artikkelissa kerrataan hieman perusasioita, joilla voit suojata omaisuuttasi ja mitä kannattaa muistaa, ettei rakas harrastus muutu suruksi puserossa.

– MaxBOOM äänenpainekilpailemiset salaisuudet! OSA 2. Aloitimme viime numerossamme MaxBOOM-kilpailemista käsittelevän artikkelisarjan. Nyt on laitevalinnat saatu käsiteltyä ja kalusto hankittua, joten seuraavaksi perehdytään mm. säätämiseen ja vaimentamiseen.

– Esittelyssä asentamot OSA 3. Low and Loud Seinäjoki! Miltä kuulostaisi olohuone jossa on hifiautoja ja puutyöverstas? Tällainen ensivaikutelma syntyi kun astelimme sisään äänenpainepiireissä kovat meriitit saavuttaneen Timo Raudasojan uuteen autohifiasentamoon Seinäjoella.

VAKIOPALSTAT

– Uutisia maailmalta
– Tuoteuutiset
– Yritysesittelyssä 3D-tulostusfirma miniFactory!
– Arskan Hifit: Arska ja Repa sosiaalisen median myllerryksessä. Tua noi nii!
– Kuukauden kuunneltavimmat CD-levyt
– Markkinapalsta