TÄSSÄ NUMEROSSA:

RAPORTIT

– EMMA Finland finaalit Vaasassa 26.-27.9.2015. Autohifikilpailuyhdistys EMMA:n porukka kisasi mestaruuksista tänä vuonna Vaasan kupeessa, Mustasaaressa. Botniahallissa syyskuun lopussa järjestetyn WestCoast Motor Shown yhteydessä pidetyt finaalit osoittautuivat kilpailullisesti hieman kaksijakoisiksi, sillä useammassa luokassa osallistujia oli todella vähän ja palkintopallille, jopa mestariksi, pääsi kumartamalla, kuitenkin samalla mukana olleiden kilpailijoiden taso oli todella kova ja kilpailu monessa luokassa erityisen tasaista.

– MaxBOOM finaalit Oulussa 12.-13.9.2015. MaxBOOM äänenpainefinaalit järjestettiin perinteisesti Hifi & Tuning Shown yhteydessä Oulussa. Finaaleihin kerääntyi kilpailemaan 52 autokuntaa ja finaalien tulostaso oli erittäin kova. AutoSound kertoo kisojen kulun luokittain!

AUTOESITTELYT

– Juha Rannan Audi A3 2.0 TFSI Quattro ’05. Punaisena hohtava, tappiin saakka madallettu A3 Audi ja saksalaisella järjestelmällisyydellä viimeistelty äänentoistolaitteisto. Siinä pähkinänkuorianalyysi tämänkertaisessa esittelyssä olevasta Juha Rannan upeasta kulkupelistä, jolla metsästettiin kuluneella syksyllä myös EMMA Advanced 4000€ -luokan SM hopeaa. Mukana paljon rakentelukuvia sekä Koposen ja Soilakarin kuunteluarviot. Ps. Tämän auton tavaratilan kaapeloinnit ovat jo yksistään näkemisen arvoiset!

– Tomi Niemisen BMW Z3 M Roadster ’98. Kuuma kesäpäivä ja avo-auto, siinäpä varmasti monen autoharrastajan unelma. Tomi Nieminen päätti toteuttaa unelmansa ja hankki omistukseensa BMW Z3 M Roadsterin. Hieno auto on sittemmin saanut sisuksiinsa myös ripauksen hifiä, kuten esimerkiksi kolme kappaletta DLS:n 6,5″ subbareita ja saman merkin etupään. Tässä artikkelissa luomme katsauksen Tomin omaksi ilokseen rakentamaan laitteistoon ja kerromme miten se soi!

– Jami Skoun Chrysler Neon ’00. Multimedia-kilpaileminen vaatii äänenlaadun lisäksi kuvanlaadun hallintaa sekä näiden yhdistämistä kokonaisuudeksi. Otimme esittelyyn kisakonkari Skoun tuoreimman kulkupelin. Pipoon ja aurinkolaseihin sonnustautuva Myyrmäen Kojiskeisari on tehnyt mittavat urat sekä autohifikilpailijana että kisojen päätuomarina. Kokemus näkyy tuloksissa ja tavoitteet siintävät jo tulevissa EM-kisoissa!

– Vesa Koskisen Ford Mondeo Titanium S ’08. Nykyään Kokkolan suunnalla vaikuttava Koskisen Vesa on pitkän linjan hifisti, joka on menestynyt autohifikisoissa mainiosti. Vesalla on kokemusta myös hifikauppiaan ja maahantuojan roolista, joten harrastukselle löytyy näkökulmia useammalta kantilta. Tämän jutun Mondeon setin Vesa kasasi vankalla kokemuksella vain kuudessa päivässä ja tuloksena oli ylivoimainen Suomenmestaruus. Autosta löytyy todella upeasti integroituva hifilaitteisto, jossa esimerkiksi pienikokoiset vahvistimet on asennettu kojelaudan sisälle!

– Kyösti Rakkolan Citroën Saxo VTS 8v ’00. Kouvolalainen Kyösti Rakkola on pitkänlinjan autoharrastaja ja äänenpainekilpailija. Vuosien saatossa Kyösti on rakentanut useita autoja ja kilpailut niillä myös äänenlaatukisoissa. Otimme esittelyyn Kyöstin kisa-autoksi rakentaman Citroen Saxon, jonka laitteisto on toteutettu autokäytössä hieman harvinaisemmilla kaiuttimilla ja josta löytyy yksi hienoimmista kojelautamodauksista, mitä on hetkeen vastaan tullut. Onko Saxo kenties Suomen parhaiten soiva äänenpaineauto, se selviää tästä artikkelista.

– Haastattelussa: MaxBOOM-kilpailijan pahin painajainen! Timo ja Teemu Hämäläisen Puntoa ei varmaan kukaan MaxBOOM-kilpailija halua viereiselle radalle. 2014 Jyskän osakilpailuissa ensiesiintymisensä tehneet kilpailijat antoivat jo ensimmäisellä kaudella tulosvaroituksen Punton kovasta potentiaalista. Tällä kaudella Punto on kulkenut voitosta ja ennätyksestä toiseen. Nyt AutoSoundin haastattelussa veljekset ja kolmiovinen Punto.

VERTAILUTESTIT

– Paremmat nelikot! Jättivertailussa noin tonnin hintaluokan 4-kanavaiset vahvistimet. Laadukas nelikanavainen vahvistin on monen hifiauton laitteiston keskeinen komponentti. Otimme kokeiluun kuusi kappaletta EMMA:n kisoista tuttuja, äänenlaadustaan tunnettuja laitemalleja ja niille kirittäjiksi kaksi ”mustaa hevosta”. Mistä löytyy paras soundi?

KOKEILUSSA

– Suuriääninen pikkubasso! Kuuntelussa: Hertz Mille ML2000.3 subwooferi. Hertzin tuotteet ovat olleet markkinoillamme varsin mittavan ajan ja valmistajan lippulaivana on ollut Mille-niminen tuotesarja. Tässä sarjassa yhdistyy kaikki se tietotaito ja tekninen osaaminen niin valmistamisessa kuin mittauksissa, mitä Eletromedia-konserniin kuuluvalla yrityksellä on. Uusi kasituumainen subbari yllätti kuuntelijamme kovista ennakko-odotuksista huolimatta!

– Vastaus kysyntään! Kuuntelussa koteloitu Alpine SWR-12D4 subwooferi. Alpinen melko edulliset mutta järeät Type-R -sarjan subwoofer-elementit ovat suosittu tuote. Niitä ostavat sekä hifiharrastajat että äänenpaineesta kiinnostuneet. Valmiiksi koteloitua versiota ei Alpinen toimesta kuitenkaan saatu markkinoille, joten merkin maahantuoja teki sellaisen itse!

– Hifimerkin boombox! Kuuntelussa JL Audio HO110-W6v3 porttikotelo. Amerikkalainen JL Audio on yksi ensimmäisistä nimistä, joka juolahtaa mieleen jos pitää listata hyvämaineisia äänenlaatusubbarien valmistajia. Nyt tutustumme valmistajan uuteen porttikoteloon, joka lähestyy autohifiä hieman äänekkäämmästä näkökulmasta!

– Klassikkohifiä esittelyssä OSA 12: McIntosh – Laboratorion tarkkuudesta sulosäveliin! Monia laitevalmistajia yhdistää yleensä jokin tietty piirre, joka antaa merkille ominaisleiman, josta se on helppo tunnistaa muiden joukosta. Tämä toteutuu ehkäpä parhaiten juuri McIntoshin kohdalla, sillä kukapa ei tunnistaisi niiden sinihehkuisia analogisia tehomittareita laitteiden kuorissa. Kun äänenlaadullisesti kovaa mainetta niittänyt valmistaja väläytti 90-luvun loppupuolella osaamistaan myös autohifin puolella, syntyi jotain, joka sai lyhyessä ajassa todellisen legendan maineen.

TIETOA

– Tee-se-itse edulliset ja hyvin soivat välikaapelit – tarvitaanko siis kahdet? Hifikäyttöön tarkoitetut tunnettujen laatumerkkien RCA-signaalikaapelit maksavat usein kohtalaisen reippaasti. Joskus jopa käsittämättömän paljon. Tietyissä tapauksissa kovalle hinnalle on perustelunsa, mutta näppärä DIY-harrastaja askartelee toimivat välipiuhat hyvinkin edullisesti. Mukana vakioraatimme Koposen ja Ilolan säälimättömät kuunteluarviot!

– Esittelyssä asentamot OSA 6. SK Autosound Vantaa. Vantaalla sijaitseva SK Autosound on yksi pitkäikäisimmistä edelleen toiminnassa olevista autohifi- ja ajoneuvovarusteasentamoista Suomessa. Firma on tullut tunnetuksi myös todella upeista show-asennuksistaan. Kävimme jututtamassa yrityksen perustajaa ja omistajaa Samu Kaunistoa. Lue juttu niin tiedät mm. miten Pimp My Ride liittyy SK Autosoundiin!

VAKIOPALSTAT
– Uutisia maailmalta
– Tuoteuutiset
– Arskan Hifit: Arska ja Repa tilaavat seitsemän euron pizzat!
– Kuukauden kuunneltavimmat CD-levyt
– Markkinapalsta