Toistovasteen mittauksista pystyy päättelemään yhtä sun toista ja taajuuskorjaimen säätämiseen mittaukset ovat lähes pakolliset. Nyt mittaaminen on mahdollista jopa puhelimella yhdessä reilun 30 euron hintaisen Dayton Audio IMM-6 -mikrofonin kanssa.

TEKSTI: Teppo Hirvikunnas
KUVAT: Teppo Hirvikunnas & valmistaja

Kaiuttimien ja koko systeemin toistovaste kertoo yllättävän paljon. Millaisen taajuusalueen systeemi kykenee toistamaan, ovatko eri taajuusalueet keskenään tasapainossa. Ja jos eivät, niin millä taajuusalueilla on ongelmia? Miten jakotaajuudet pitäisi astettaa? Miten kaiuttimien sijoitus ja suuntaus vaikuttaa?

Toistovasteen mittauksen avulla voi siis etsiä kaiuttimille parempaa sijoitusta ja suuntausta: pienikin muutos kaiuttimien sijoituksessa ja suuntaamisessa voi muuttaa toistoa paljonkin. Mittauksesta on apua jakotaajuukisien säätämisessä ja erityisesti DSP:n taajuuskorjaimen säätämisessä. Ilman mittauksia säätäminen on oikeastaan lähes mahdotonta. Mittauksilla selviää millä taajuusalueella on ongelmia.

Toistovasteen mittaus on myös mielenkiintoista: millä taajuuksilla tietyt instrumentit yleensä toimivat, kuinka alas bassot ulottuvat, ja mitä esimerkiksi eri äänenvoimakkuudet tarkoittavat käytännössä?

Mittalaitteet ovat olleet aikoinaan kalliita, mutta nykyään tarjolla on jopa ilmaisia tietokoneohjelmia eikä mikrofonitkaan maksa enää mansikoita. Mittaus ei siis vaadi kalliita investointeja, mutta ei välttämättä edes tietokoneita tai monimutkaisia järjestelyitä. Tarvitset vain Dayton Audion 32 euron hintaisen kalibroidun mikrofonin, älypuhelimen ja siihen ilmaisen mittaussovelluksen.

Periaatteessa puhelimassa on jo mikrofoni, mutta sitä ei ole tarkoitettu audiomittauksiin, ja siitä puuttuu mittauskäytössä välttämätön kalibrointitiedosto. Kalibrointi kertoo mittauslaitteelle mikrofonin itsensä aiheuttamat poikkeamat taajuusvasteessa, jotta ne pystytään kompensoimaan mittauksissa.

Vain mikki maksaa

Dayton Audio IMM-6 on pienikokoinen mobiilikäyttöön tarkoitettu mittausmikrofoni, jonka voi kiinnittää suoraan älypuhelimen 3,5 millimetrin kuuloke-mikrofoniliittimeen. Mikrofonissa on myös 3,5 mm liitäntä kuulokkeille eli mahdollisuus kuunnella eli monitoroida mikrofonin poimimaa ääntä. Kuulet siis saman minkä mikki kuulee.

Mikrofonin lisäksi tarvitaan mittaussovellus. Androidille paras vaihtoehto on ilmainen AudioTool ja iOS:lle vastaavasti 20 dollarin hintainen Audio Tools -sovellus (eivät ole samoja ohjelmia, huomaa pieni ero kirjoitusasussa). Applen ohjelmaan voi hankkia lisäksi runsaasti erilaisia lisäpalikoita aina 400 taalaan saakka.

Sovellusten hintaero jo kertoo, että iOS-sovellus on Androidia ammattimaisempi, mutta vain hieman, ja Android on siis ennen kaikkea ilmainen, joten keskitymme nyt tällä kertaa vain siihen.

AudioTool

AudioTools-sovellus on erittäin monipuolinen sisältäen muun muassa aina 1/12-oktaavin resoluution spektrianalysaattorin (myös 1/1, 1/3 ja 1/6 oktaavin resoluutiolla), kokokaistan toistovasteen mittauksen, äänenvoimakkuuden mittaukset, impulssivasteen mittauksen, spektrogrammin, vesiputous-mittauksen, polariteetin tarkistuksen, monipuolisen signaaligeneraattorin ja paljon paljon muuta. Sen täysipainoinen käyttö vaatii hieman perehtymistä, mutta peruskäyttö sujuu toki helposti.

Parhaimman käsityksen sovelluksesta saa tutustumalla sen yksityiskohtaiseen online-käyttöohjeeseen osoitteessa sites.google.com/site/bofinit/audiotool.

Asennusta

Sovelluksen asennus Google Play -palvelusta on helppoa, mutta mikrofonin kalibrointitiedoston tuominen sovellukseen ei ole aivan yhtä suoraviivaista. Se pitää ensin ladata Daytonin sivuilta. Tämä on mahdollista vain tietokoneella. Sivusto ei anna jostain syystä ladata tiedostoa suoraan mobiililaitteeseen.

Tiedosto on .txt-päätteinen ja AudioToolia varten se pitää nimetä tietokoneella ensin .cal-päätteiseksi. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, ainakin Windows 10:llä, jossa oletuksena on tiedostotunnisteiden piilottaminen. Tämä pitää siis ensin sallia resurssienhallinnan ”Näytä”-asetuksissa.

Uudelleen nimetty tiedosto siirretään puhelimeen AudioTools-ohjelman hakemistoon.

Tämän voi tehdä esimerkiksi lähettämällä tiedoston sähköpostin liitteenä, josta se ladataan puhelimeen.

Tämä prosessi ei ole sinänsä vaikea, mutta vaatii jonkin verran kokemusta tiedostojen uudelleen nimeämisestä ja siirtämisestä puhelimeen. Eräs vaihtoehto on myös näpytellä kalibrointitiedot sovellukseen käsin.

Tarkkaa mittausta

Kun alkutoimet ovat valmiit, niin itse mittaus on helppoa. Mittausten tekemiseksi mikrofoni liitetään puhelimeen ja käynnistetään sovellus. Mikrofonin ja puhelimen välillä voi käyttää myös 3,5 mm liittimin olevaa välikaapelia, jolloin mikrofoni voidaan joissain tilanteissa olla helpommin sijoiteltavissa.

AudioToolin käyttöliittymä ei ole kaikkien kaunein, mutta sinänsä selkeä ja myös kohtuullisen helppokäyttöinen. Mikrofonin ja mittaussovelluksen tarkkuus olivat hämmästyttävän hyvät. Vertasimme ammattimaisella Dayton Audio OmniMic V2 -mittausjärjestelmällä sekä Room EQ Wizard (REW) -ohjelmistolla normaalissa huonetilassa tehtyä mittausta Dayton Audio IMM-6 -mikrofonin ja AudioTool-sovelluksen mittaukseen.

OmniMic ja REW antaa joissain tilanteissa tarkemman ja erottelevamman mittaustuloksen, mutta ero iMM-6/AudioTool-yhdistelmään oli käyttötarkoituksen huomioiden yllättävän pieni.

Järjestelmän kokonaisvasteen mittaukseen ja esimerkiksi taajuuskorjaimen säätämiseen esimerkiksi autossa, Audiotool ja Daytona IMM-6 ovat yhdessä erinomainen työkalu.

Äänenpaineen absoluuttisen arvon mittaukseen sovellus se ei aivan sellaisenaan sovellu, koska sovellus ei osaa huomioida (ei voi ”tietää”) mikä on puhelimen linjatulon ja esivahvistimen herkkyystaso. Tarkkoja SPL-mittauksia varten koko kokoonpano puhelimineen pitäisi ensin säätää (=kalibroida) sovelluksessa jonkin ulkoisen tarkan arvon/mittarin mukaan. Sinänsä SPL-lukemat ovat tottakai verrannollisia samalla kokoonpanolla mitattujen lukemien välillä. Äänenpainerajan asettaa mikrofoni, jonka maksitasoksi ilmoitetaan 127 dB.

Ja yhtälailla sovelluksella voidaan totta kai tehdä myös linjatason mittauksia ilman mikrofonia, vaikka suoraan prosessorin tai soittimen linjatulosta.


Edullinen ja helppo tapa akustiikan mittauksiin

Dayton IMM-6 -mikrofoni ja Audiotool -sovellus ovat edullinen, mutta silti tarkka ja ennen kaikkea monipuolinen väline laitteiston analysointiin ja säätämiseen. Toistovasteen mittauksen avulla voi etsiä kaiuttimille parempaa sijoitusta ja suuntausta. Mittausta tarvitaan ennen kaikkea dsp:n taajuuskorjaimen säätämiseen. Toistovasteen mittaus on myös mielenkiintoista ja opettavaista. Se kertoo, millä taajuuksilla tietyt instrumentit toimivat, kuinka alas bassot ulottuvat ja mitä eri äänenvoimakkuudet tarkoittavat käytännössä. Setillä on helppoa tehdä mittauksia missä vain. Ja totta kai myös kotona.

Dayton Audio iMM-6
Hinta32 €
Maahantuoja/edustajaHifikulma
Lisätietojawww.hifikulma.fi, www.daytonaudio.com
Tyyppi6 mm kondensaattorimikrofoni
SuuntakuvioPallo
Taajuuskaista18 Hz – 20 kHz
Impedanssi200 Ohm
Maksimi SPL127 dB
Liitin3,5 mm jakki
MuutaMikrofonikohtainen kalibrointitiedosto, 3,5 mm ulostulo monitorointiin.

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin Autosound-lehdessä 1/2022 (nro.145).