Kenwood ei ehkä ole tämänpäívän kovimpia nimiä subbareissa. Ja tämä mallikin on jo vuosia vanha. Mutta siitä viis. Kenwood KFC-WPS1000F (ja myös WPS1200F) edustaa merkin subbarimalliston yläpäätä, vaikkei ole hinnaltaan kallis. 10-tuumaista myydään 150 eurolla ainakin Kärkkäisellä.

Hintaan nähden tarjolla on kuitenkin paljon laatua: Tyylikäs alumiinirunko, hunajakennorakenteinen hiilikuitu/lasikuitukartio pitkäliikkeisellä kumiripustuksella ja runkoon upotetut painoliittimet.
Elementit ovat myös poikkeuksellisen matalia: 10-tuumaisen upotussyvyys on vain 85mm ja 12-tuumaisen 100 mm. 10-tuumaisen mallin ”peak” tehonkestoksi ilmoitetaan peräti 1000 W, jatkuvaksi kuitenkin ”vain” 250 W. 12-tuumaiselle arvot ovat 1400 W ja 350 W.

Elementtien erikoisuus on niiden Thiele/Small-parametreissä. Molemmissa ja erityisesti 10-tuumaisessa on poikkeuksellisen korkea Qts-arvo (Kokonais-Q). 10-tuumaisessa 0,722 ja 12-tuumaisessa 0,544. Ja 10-tuumaisen ekvivalenttinen tilavuus (Vas) on ”vain” 21,05 L ominaisresonanssin (Fs) ollessa korkeahko 38,6 Hz 12-tuumaisessa arvot ovat ”tavanomaisemmat” 62 L ja 24,8 Hz.


Mikä mahtaa olla yleensä ihmisten tietämys Thiele/Small-parametreistä?

Thiele/Small-parametrit ovat kaiutinsuunnittelussa käytettäviä tärkeitä kaiutinelementin ominaisuuksia kuvaavia arvoja. Arvot kuvaavat kaiuttimen sähköisiä ja mekaanisia ominaisuuksia. Arvot on nimetty A. Neville Thielen ja Richard H. Smallin mukaan, jotka ”keksivät” nämä arvot ja laskentakaavat.

Thiele/Small-parametrejä käytetään yleensä kaiutinelementille sopivan kotelon mitoittamiseen ja kaiuttimen akustiseen mallintamiseen.

Tärkeimmät T/S-parametrit ovat:

Qts on elementin niin sanottu kokonaishyvyysluku kuvaa elementin mekaanisen ja sähköisen resonanssin ominaisuutta ja voimakkuutta (saadaan laskemalla Qms ja Qes arvoista). Arvolla ei yksikköä.
Vas eli ekvivalenttinen tilavuus kuvaa ilmamassaa/tilavuutta, jonka kokoonpuristuminen kohdistaa liikkuvaan kartioon samansuuruisen voiman kuin kartion ripustukset. Yksikkönä litra.
Fs eli resonanssitaajuus on elementin kartion ja ripustuksen muodostaman kokonaisuuden luontainen ominaisresonanssin eli vapaan värähtelyn taajuus. Yksikkönä hertsi.

Näiden avulla voidaan päätellä millaiseen koteloon elementti soveltuu ja miten se toimii erilaisissa koteloissa.

Muita Thiele/Small -parametrejä:
Qms: Elementin mekaaninen hyvyysluku. Kuvaa elementin mekaanista vaimennusta.
Qes: Elementin sähköinen hyvyysluku. Kuvaa elementin sähköistä vaimennusta.
BI: Elementin voimakerroin. Arvo ilmoitetaan teslametreinä (Tm). Se kuvaa kuinka voimakas magneettikentta syntyy kun puhekelaan johdetaan virta. Mitä korkeampi Bl:n arvo on, sitä voimakkaamman kentän virta aiheuttaa.
Mms: Elementin kartion, puhekelan ja muiden liikkuvien osien kokonaismassan, sisältäen myös kartion pintaan kohdistuvan ilman aiheuttaman akustisen kuorman. Yksikkönä kg.
Mms: Elementin kartion/puhekelan kokonaismassa. Yksikkönä kg.
Cms: Kuvaa kaiutinelementin kartion ripustuksen jäykkyyttä. Yksikkönä m/N. Korkea Cms tarkoittaa pienempää ripustuksen jäykkyyttä, jolloin myös Vas on korkea.
Re: Kaiutinelementin puhekelan resistanssin tasavirralla. Yksikkönä ohmi.
Znom: Kaiutinelementin nimellisimpedansssi. Yksikkönä ohmi.
Le: Kaiutinelementin puhekelan induktanssi. Yksikkä mH.
Sd: Kaiutinelementin kartion tehollinen pinta-ala. Alaan lasketaan mukaan itse kartion pinta-ala, sekä 30-40% kartiota ympäröivän ripustuksen leveydestä. Yksikkö cm2.
Xmax: Elementin liikepoikkeama sen liikkuessa huipusta huippuun. Yksikkö mm.
Pe: Elementin puhekelan sähköinen tehonkesto. Yksikkö W.
Vd: Suurin kartion liikkeen syrjäyttämä ilmatilavuus. Vd saadaan parametrien Sd ja Xmax tulona ja sen yksikkönä on litra.


Mutta takaisin itse asiaan:
Kenwood KFC-WPS1000F on parametreiltään mielenkiintoinen ja soveltuu hyvin ”old school” Free-Air-asennukseen ja ennen kaikkea sen eksoottisempaan versioon eli vaimennetuun free-air-ratkaisuun.
Moni kokeneempikin harrastaja saattaa olla pihalla. WTF vaimennettu free-air?

Pysykää kuulolla. Palaamme aiheeseen erään mielenkiintoisen projektin kera.


Tässä Kenwood KFC-WPS1000F:n tekniset tiedot:

Halkaisija: 10-tuumaa
Tehonkesto (Peak/RMS): 1000/250 W
Herkkyys: 90dB/W/m
Nimellisimpedanssi: 4 ohmia
Re: 3,0 ohmia
Fs: 38,6Hz
Qms: 5,279
Qes: 0,836
Qts: 0,722
Vas: 21,05 L
BL: 10,7
Xmax 7,5 mm
Sd: 340 cm2
Mms: 127 g
Le: 2,1 mH

Valmistaja suosittelee elementille 17 litran suljettua koteloa, mikä on ok, mutta myös refleksikoteloon emme elementtiä suosittele laitettavaksi vaikka sellaista valmistaja suositteleekin.

Lisätietoja: kenwood.fi