Ennen vanhaan subbarit piti asentaa suhteellisen suuriin koteloihin. Sittemmin suuntaus on ollut kohden pienempiä ja pienempiä koteloita. Tähän on päästy muun muassa painavalla ja matalan ominaisresonanssin omaavalla kartiolla yhdessä tehokkaan moottorin (magneettirakenteen). Tällä ratkaisulla on hintansa bassotoiston tarkkuuden ja nopeuden suhteen. Etenkin edullisemmissa hintaluokaissa.

Massive Audion kohtuuhintaisissa (89/129 €) TKO-sarjan subbarissa on hyvällä tavalla yksinkertainen ja konsteilematon “old-school”-rakenne. Kuten myös elementtien Thiele/Small-parametrit: Korkeahko Qts, ominaisresonanssi (Fs), mutta matala Vas. “Tiukilla” ripstuksilla. Tuttuja arvoja menneiltä vuosilta. Myös kartion massa on nykymittapuulle kevyt ja liikepoikkeamaksikin ilmoitetaan “vain” 7 mm suuntaansa. näiden arvojen ei pidä antaa kuitenkaan hämätä.

Osallistu keskusteluun meidän Facebookissa. Voit antaa meille myös ideoita juttujen tekoon facebookryhmässämme.

Mallistossa yksi kaksoispuhelainen 10-tuumainen ja kaksi 12-tuumaista. Toinen yhdellä puhekelalla, toinen tuplakeloilla. Elementeille on ilmoitettu kattavat parametrit ja myös kotelosuositukset. Näissä huomio tosin kiinnittyy refleksikoteloihin, joihin elementit eivät parametrien perusteella ja yleisten teorioiden mukaan oikein sovellu. 10-tuumaisen perusparametrit ovat (kelat sarjassa): Fs 39,2 Hz, Qts 0,49 ja Vas 26,8 L. 12-tuumaisen tuplakelaisen  vastaavasti: Fs 36,1 Hz, Qts 0,59 ja Vas 62,4 L.

Tuplakelaiset kelat kannattaisi kytkeä aina sarjaan, sillä moottorin voimakerroin tuplaantuu.

10-tuumaisen pitäisi toimia valmistajan mukaan nätisti noin 29 litran suljetussa kotelossa ja 12-tuumaiselle suositellaan noin 35 litran suljetussa kotelossa. Suosittelisimme sille kuitenkin hieman suurempaa noin 45-50 litran koteloa.

Elementeissä on “tavalliset” peltirungot, mutta tässä hintaluokassa ne ovat järkevä valinta. Strontium-ferriitti-magneetit ovat riittävän järeät, puhekeloissa alumiinirunko, alaripustuksiin integroidut punosjohtimet, epoksilaminoidut paperikartiot kudottuna kiinni perinteisiin vaahtokumiripustuksiin.

Maahantuonti: LR Import Oy

Lisätietoa: boombeat.eu