Sain kokeiluun todella mielenkiintoiset diskanttielementit. Dayton Audion AMT POD-4 laskostetut nauhadiskantit maksavat suositushinnaltaan vain 79 euroa parilta, mutta soundin luvataan olevan silti ensiluokkaista tasoa. Laitetaan soimaan ja kuunnellaan onko.

Teksti ja kuvat: Janne Soilakari


AMT POD-4 diskanttien parihinta on siis 79 euroa. Se on peruslaadukkaille erillisdiskanteille aika vähän, sillä satanen on normaalisti sellainen vedenjakajaraja, jonka alapuolelta hyvin harvoin tulee vastaan oikeasti kuunneltavia diskantteja. Valmistajalla tuntuu kuitenkin olevan sangen hyvä luotto siihen että AMT POD-4:et kuuluvat tähän laadukkaampien diskanttien joukkoon, sillä niiden toiston kerrotaan olevan useimpia kalotteja yksityiskohtaisempi ja luonnollisempi.

Diskantit toimitetaan vähän tylsähkön näköisessä ruskeassa pahvipaketissa. Sisältä paljastuu pehmusteilla hyvin suojattu elementtipari ja pienet palat kaksipuolista teippiä niiden kiinnitykseen. Mitään muuta ei sitten paketissa olekaan. Itse elementit on asennettu kiinteästi kompakteihin mustiin pinta-asennuskuppeihin, joiden tarkat mitat löytyvät oheisesta piirroksesta. Kuppien viimeistely ja hypistelytuntuma on tässä hintaluokassa oikeinkin vakuuttavaa tasoa. Eivät näytä miltään halpiksilta. Kaiutinkaapelit ovat kiinteää mallia kuten useimmissa muissakin autodiskanteissa, pituutta niillä on reilut 50 senttimetriä ja paksuus on noin 0,50 neliömillin luokkaa. Ohuehkoa, mutta kuitenkin aivan laadukkaan tuntuista piuhaa.

Ensifiilis on aika hyvä. Tuote on omassa kategoriassaan edullinen, mutta näyttää aavistuksen hintaistaan arvokkaammalta. Tämä on aina mukava asia.


Air Motion Transformer

AMT eli Air Motion Transformer ei ole kaiuttimen toimintaperiaatteena mikään aivan uunituore keksintö. Saksalainen elektroniikkainsinööri Oskar Heil patentoi ensimmäiset tällä tekniikalla valmistetut kaiutinelementit jo 70-luvun alkupuoliskolla. Laskostetun nauhan (ja jossain määrin yleisestikin nauhaelementtien) hyöty verrattuna vaikkapa perinteisempään kalottiin on useimmissa tapauksissa parempi herkkyys sekä suurempi värähtelevän kalvon pinta-ala. AMT-elementit ovat suuntainominaisuuksiensa puolesta myös joissain tapauksissa kalotteja paremmat, samaten toistokaistasta voidaan aikaansaada melko laaja. Näin siis teoriassa.

AMT-periaatteella valmistettuja diskantteja käytetään autohifiä paljon yleisemmin kotikaiuttimissa. Yksi tunnetuimmista tämän tekniikan puolestapuhujista on Elac, jonka JET-diskantit ovat hifipiireissä varsin tunnetut. Nämä kuitenkin tuntuvat jakavan melko vahvastikin mielipiteitä, jo lyhyehkö alan keskustelupalstojen selaaminen todentaa asian. Toiset arvostavat elementtien rasittamatonta soundia, osa kritisoi alemman diskanttialueen liiallista kirkkautta ja ylemmän vaimeutta. Toki on hyvin paljon elementistä ja käyttökohteesta kiinni millaista soundia se tarjoaa, mutta tietyt yleispiirteet näissäkin ovat melkein aina mukana.

Daytonin elementtien käyttökelpoiseksi toistoalueeksi kerrotaan 4,5 kilohertsistä ylöspäin. Toiston luvataan yltävän suoraan edestä mitattuna -6 dB tasolla lähemmäs 30 kilohertsiin saakka. Elementtien herkkyydeksi kerrotaan 90 dB (2,83 V / 1 m) ja RMS tehonkestoksi 15 wattia. Impedanssi on autokaiuttimille normaali 4 ohmia. Siinä oleellisimmat speksit.

Kuunteluarvio

Testasin diskantteja tutussa testiautossani, eli vuosimallin 2003 Renault Cliossa. Settiin kuului Alpinen DSP-soitin, laadukas 4-kanavainen vahvistin etupäälle ja diskanttien kavereina etuoviin asennetut 6,5″ midbassot. Tavaratilassa oli 10″ kokoinen subbari ja sille oma monopäätteensä. Kaiuttimien säädöt tehtiin aktiivisesti soittimen signaaliprosessorilla. Diskanttien sijainti kuuntelutestissä oli kojelaudan kulmissa kuuntelijaa kohti suunnattuina.

Brucella haettiin vähän alkufiiliksiä, ja laulajan soundi on varsin luonnollinen. Diskantit antavat yläkeskialueelle apuja yllättävänkin hyvin, vaikka valmistaja lupailee toistoalueen käyttökelpoiseksi alarajataajuudeksi 4,5 kilohertsiä. Tokikaan nämä elementit eivät toista matalammalla jaolla (esim. 2,5 kHz) ylempää keskialuetta lainkaan samalla tavalla kuin kookkaammat kalottidiskantit ja toistokaistan alapää leikkaantuu paljon jyrkemmin pois, mutta myöskään keskiäänisiltä ei vaadita mitään varsinaisia laajakaistaominaisuuksia, kuten alkuun vähän ounastelin. Nostin ennen kuuntelua keskarin alipäästön varoiksi neljään kilohertsiin (normaalisti tässä setissä se voi olla käytetyistä diskanteista riippuen jonkin verran alempana), mutta 3,2 kHz toimisi myös. No, mennään kuitenkin 4 kilohertsillä ja 12 dB leikkauksella. Itse diskantit ajetaan 5 kHz ylöspäin 12 dB okt. jaolla. Kuuntelussa käytin testilevynä pääasiassa AutoSoundin tuttua testikokoelmaa, jonka kappalelistan löydät nettisivujemme keskustelufoorumin ”Nettijulkaisut” -osiosta (ylin kiinnitetty julkaisu).

2-tie setillä stereokuva on tarkka ja äänikenttä mukavan ylhäällä, huomioiden että keskiääniset sijaitsevat ovien alalaidoissa. Korkeimmat helähdykset toistuvan vähän vaimeahkosti. Kuustosella kokonaisuus on silti mukavan kuunneltava. Diskanttipää ei kyllä ole kovinkaan heleä, mutta se on muuten harvinaisen rasittamaton. Pitää mitata näiden vasteet, korvakuulolta tuntuu ettei elementtien toisto kanna mahdottoman korkealle. Tämä on tosin vähän outoa, sillä yksi valmistajan ”myyntiargumenteistahan” juuri on poikkeuksellisen korkealle yltävä toisto… Elementit on vieläpä suunnattu tarkasti kuuntelijaa kohden.

Juniorilla ei mitään suurempia negaatioita ainakaan osu korviin. Diskanttien soundi on kylläkin vähän ”yksinuottisen” tuntuinen, sävyjä ja säihkettä saisi olla enemmän, paljonkin enemmän. Toisaalta nämä eivät kyllä aiheuta minkään sortin kuunteluväsymystä. Cosmic Hipolla rumpalin peltien helistelyistä jää aika paljon pois, joskaan ei nämä silti mitkään aivan matatkaan ole. Soundissa on hitusen verran jotain ylimääräistä ”metallisuutta”. Ei voi kyllä toistoa tällä kappaleella kehua kaikkein luonnollisimmaksi. Rammstein ja lisää volaa. Diskanttipää ei hyppää silmille tai muutenkaan se ei tunnu luukuttamista rajoittavalta tekijältä. Nightwishiakin voi soitella täysillä ilman että diskanttipää käy kimppuun.

Vähän kaksipiippuinen fiilis jää. Rasittamattomuudesta plussaa, sävyttömyydestä miinusta. Hintaisekseen silti ihan suositeltavat, kun valitaan oikea käyttötarkoitus. Voisin kuvitella että nämä olisivat täydelliset diskantit sellaiseen ns. ”lauluautosettiin”, jolla halutaan soitella esimerkiksi ysäriteknoa, rokkia ja metallia. Nämä elementit kun antavat aikalailla anteeksi ja soundi ei käy kovinkaan herkästi rasittavaksi. Vaativampi hifisti jäänee kaipaamaan lisää sävyjä ja heleyttä korkeimmalle alueelle. Annan näille edullisen hintansa ansiosta ”Hyvä Ostos” maininnan, tosin pienen varauksen kera.

Arvosana kuuntelusta: 7+

Plussat ja miinukset kuuntelusta:
+ Poikkeuksellisen rasittamaton yleissoundi
+ Hinta-/laatusuhde on diskanteiksi ok tasoa
– Ylemmän diskanttialueen heleys ja sävyt puutteelliset


TEKNISET TIEDOT

Suositushinta: 79 euroa
Maahantuoja: Hifikulma
Puhelin: 03-4355150
Internetissä: www.hifikulma.fi

Tehonkesto: 15 W RMS
Herkkyys: 90 dB / 2,83 V / 1 m
Impedanssi: 4 ohmia
Toistoalue: 4,5 kHz – 25 kHz
Rakenne: Air Motion Transformer
Liittimet: Kiinteät 540 mm pitkät kaiutinjohdot
Ulkohalkaisija: 46,7 mm (maksimi)
Korkeus: 26,5 mm (maksimi)
Paino; 140 grammaa